PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Ügyeljen alufelnijére!

Autó tulajdonosként évszakváltáskor nem csak azzal érdemes foglalkoznia, hogy a nyári gumit télire cserélje, hanem hasonlóképp lényeges az alufelnik használata is. Bár ez utóbbiról jóval kevesebb szó esik, de semmiképpen nem szabad elfeledkezni erről sem, hiszen felesleges lenne a téli útviszonyok és körülmények között az alufelniket olyan megterhelésnek kitenni, mely akár további használhatóságukat is követelheti.

Ha többet áldozunk erre a célra, akkor természetesen beszerezhetőek olyan típusok is, amelyek kifejezetten a havas, jégkásás, sózott útkörülményeknek megfelelőek, de alapvetően mégis elmondhatjuk, hogy a legtöbb alufelni nem alkalmas erre a célra. A manapság nagy népszerűségnek örvendő polírozott felülettel ellátott típusok nem csak a különféle vegyi anyagokkal való tisztítást viselik rosszul, hanem a télen az úttestre szórt maró hatású só, vagy egyéb jégoldó anyagok felcsapódását is. Az apró kavicsdarabkák könnyen sérüléseket okozhatnak, éppen ezért a tisztán tartáshoz hasonlóan a téli útviszonyok megpróbáltatásaitól is érdemes óvnia alufelnijét.

Nem mindegy azonban, milyen körülmények között tárolja azokat a hideg hónapokban. A nejlonborítást felejtse el, hiszen abban könnyedén pára keletkezhet. Ha kicsi a garázsa, akkor se tegye őket egymás tetejére, és a sérülések elkerülése végett a külső felületre való borítást is kerülje el!

Megfelelő odafigyeléssel hosszú élettartamot várhat az alufelniktől, de mindenképpen érdemes tisztában lennie a helyes használattal, ugyanis a gyártók nem vállalnak felelősséget például a helytelen tárolás, vagy a téli útviszonyok között kialakult felmaródások okozta hibákért.

Szólj hozzá