PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Olcsón és praktikusan: energiatakarékossági házi tippek

Túl sokat fizet ki az áram- és fűtésszámlákra? Van rá olcsó és praktikus megoldás. Lehetünk házilag is energiatakarékosok.

Az egyik tipp, hogy ne hagyjuk égve feleslegesen a lámpákat, húzzuk ki a töltőt, a számítógépet és egyéb elektromos készüléket, ha már nem használjuk. Kevesen tudják, de a „stand-by” üzemmódban is rengeteg áramot használnak a berendezések. Kerüljük az elektromos eszközök használatát a konyhában. A mosógépet csak teli állapotban, és alacsony hőmérsékleten indítsuk el, hiszen a mosógép a legtöbb energiát a víz felmelegítésére fogyasztja el.

Praktikus tipp, hogy például fogmosás közben ne folyassuk a csapból a vizet, hiszen egy körülbelül fél pohár víz elegendő a fogmosáshoz. Éves szinten egy négytagú családnál majdnem 100 mosásra elegendő vizet spórolhatunk így meg. Ezzel akár 3,5-4 köbméter vizet, és annak árát is megtakaríthatjuk. Energiatakarékossági házi tipp még a vízzel kapcsolatban például az is, hogy nem hagyjuk csöpögni a csapot, vagy mérjük ki a kávéhoz, teához szükséges vízmennyiséget, így a felesleget nem a lefolyóba öntjük.

A fűtés esetében is van néhány okos energiatakarékossági házi praktika, amellyel több pénz maradhat a zsebünkbe. Például, ha huzamosabb ideig elmegyünk otthonról, tekerjük le a termosztátot, a konvektort a minimumra, őrlángra. Ha régiek az ablakaink rakjunk az aljához pokrócot, vagy szivacsot, hogy felfogja a kintről érkező hideget, illetve így kevésbé engedi ki a meleget.

Ezek mind egyszerű, olcsó és praktikus megoldások, amelyhez csak egy csepp odafigyelésre van szükség. Figyeljünk, változtassunk szokásainkon, és vastagabb maradhat a pénztárcánk.

Szólj hozzá