PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Modern energiatakarékos izzók télen-nyáron

A takarékoskodás nem a szegénységben élők „kiváltsága”. Mindannyian törekszünk arra, hogy csökkentsük a kiadásainkat, legyen szó energiahatékonyságról, ésszerű költekezésről vagy a luxuscikkek mellőzéséről. De hol spórolhatunk a legtöbbet és legegyszerűbben?

A rendszeres kiadásaink jelentős hányadát teszik ki a különböző közüzemi és rezsi költségek. Hajlamosak vagyunk úgy gondolni rájuk, mint természetes költségre, amelyet hónapról hónapra be kell fizetnünk, ám elfelejtjük, hogy némi odafigyeléssel akár jelentős összegeket is megtakaríthatunk.

Takarékoskodni az egyén és az egész bolygó érdeke is. Minél tudatosabban nyúlunk a különböző energiaforrásokhoz, annál kevesebb energiát használunk el és annál kisebb környezeti terhelést okozunk a mindennapokon.

Az otthoni energiahatékonyság alapvető eszközét jelentik a különböző energiatakarékos izzók. Amikor már nem elegendő a természetes fény, megfelelő fényforrást kell használnunk, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyet. A különböző energiatakarékos izzók 3-25 Watt teljesítményt követelnek, ezzel jelentős megtakarítást tesznek lehetővé a 60-100 Watt teljesítményű hagyományos wolfram izzókkal szemben. (Ilyen LED-es izzókat itt találhat: http://villanyaruhaz.hu/categories/LED%252des-f%C3%A9nyforr%C3%A1sok/ )

Feleslegesen soha ne világítsunk! Ha nem tartózkodunk a helyiségben, kapcsoljuk le a lámpákat! Lehetőség szerint áramtalanítsunk és távolítsuk el a különböző kábeleket a konnektorokból!

Az villamos energia mellett a vízfogyasztáson is spórolhatunk. Akármire használunk vezetékes vizet, mindig csak annyit használjunk el, amennyi feltétlenül szükséges. Szokjunk hozzá, hogy mosogatásnál állóvízben öblítünk, tusoláshoz pedig használjunk úgynevezett perlátort, amely segít a szükséges vízmennyiség minimalizálásában. Természetesen nem engedhetjük meg magunknak azt sem, hogy a csepegő csapok veszteséget termeljenek.

Végül pedig beszéljünk kicsit a gázról is. A fűtésre használt gáz számlája a legtöbb család számára komoly kiadást jelent. Épp ezért kiemelt figyelmet érdemel. Ne feledkezzünk a rendszeres párologtatásról, ugyanis ezzel növelhető a hőérzet. Legalább ugyanilyen fontos, hogy megfelelő fali és nyílászáró szigeteléssel rendelkezzünk. Amennyiben a nyílászárók szelelnek és beengedik a hideg levegőt, a probléma azonnali cselekvést követel.

Amennyiben nem tudjuk felmérni a lakóépületünk szigetelési állapotát, az esetben a hőkamerás vizsgálat segíthet megállapítani, szükség van-e szigetelési munkálatokra, illetve mely pontokon milyen mértékű és vastagságú szigetelőanyagra lehet szükség.

Szólj hozzá