PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Mit gondol a politika a szocpolról – jogszabályi betekintés

Csalódásként érte a hír azokat, akik a félszocpol újbóli felvételi lehetőségében bíztak, hogy valójában csak egy technikai változtatásokkal érintett jogszabálymódosításról van szó, és korántsem arról, hogy az állami támogatás használt lakás vásárlásra is igénybe vehető. Tulajdonképpen a jogalkotó arról rendelkezett, hogy a 2001 és 2009 között igényelt szocpol összegét akkor sem kell visszafizetniük az érintetteknek, ha időközben elváltak.

A témában otthonosan mozgó hitel mindenkinek friss információi szerint a szocpol továbbra is igényelhető a meghatározott feltételek teljesülése esetén, de idén biztosan nem nyílik lehetőség arra, hogy használt lakás vásárláskor is a vissza nem térítendő állami támogatás előnyével élhessenek a rászorulók.

A Kormányrendeletben többek között a bankok közötti együttműködés is szabályozásra került, vagyis ha lakásépítés kapcsán több hitelintézettel is kapcsolatban állunk ügyfélként, akkor a bankoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az egyes ügyek intézése ne hátráltassa egymást, és a lehető legrövidebb határidőn belül a dolgok végére lehessen járni. Mindez vonatkozik az otthonteremtési hitelekre, a lakás-takarékpénztári megoldásokra, a kamattámogatott hitelekre, és természetesen a szocpolra.

Egyébként a szocpolt érintő változásokkal kapcsolatban fontos tudni, hogy az igénybe vehető összegre hatást gyakorló hasznos alapterületre vonatkozó információk is változtak. A terasz, a tornác, a tároló helyiségek, az erkély, a garázs, és a pinceszint helyiség a jövőben nem képezik a hasznos alapterület részét, még abban az esetben sem, ha azok fűthetőek.

A szocpol továbbra is igényelhető előre, vagyis még gyermekvállalás előtt. Ebben az esetben azonban vállalni kell a szerződésben, hogy négy éven belül megszületik az első gyermek, nyolc éven belül pedig a második. A jogszabálymódosítás tehát ezt a területet is érintette. A hitelmindenkinek.hu szerint is rendkívül fontos, hogy hitelek és állami támogatások iránt érdeklődve tisztában legyenek az ügyfelek az aktualitásokkal.

Azok tehát, akik nem építkezni, vagy új lakást vásárolni kívánnak, hanem megelégednének a használt ingatlannal is, egyelőre sajnos nem igényelhetik ehhez a félszocpolt. Az állami kamattámogatás rendszere azonban számukra is kedvező lehetőségeket tartogat, célszerű tájékozódni a témában!

Szólj hozzá