PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Milyen tévét szeret a magyar?

A tv előfizetés olyannyira magától értetődő a legtöbb magyarországi háztartás számára, mint a fűtés vagy a hűtőszekrény. A 2017-es televíziós szokások esetében nincs olyan nagy eltérés az elmúlt évekhez képest, mint azt gondolnánk az internet terjedése miatt.

Meglehet, hogy manapság rengeteg televíziós előfizetés közül választhatunk, de nem minden esetben az előfizetéses televízió csatornák a népszerűbbek hazánkban. A 18-49 évesek körében az RTL Klub viszi a rangsort évek óta, és a cégcsoport újabban elindított csatornái csak súlyozzák ezt a statisztikát.

Az RTL-t követi további két nem előfizetéses csatorna, a TV2 és a Duna, majd ezt követi a Cool Tv, ami már előfizetéses csomagokban jelenik meg általában.

Mi a helyzet a többi előfizetéses csatornákkal?

A televíziós szolgáltatók érthető módon a statisztikákat is figyelembe veszik a tv előfizetések csomagjainak összeállításánál, ugyanakkor például az Invitel a tv előfizetés csomagokat a lakosság igények alapján határozza meg.

Megvizsgálják, hogy vannak-e olyan népszerű csatornák, amiket érdemes külön csomagba tenni, mivel olyan társadalmi csoportok veszik igénybe ezeket, mint szolgáltatásokat, akik tudnak erre plusz pénzt áldozni.

Ezzel szemben vannak olyan vonzó csatornák, amiket az alapcsomagon felüli csomagokba pakolnak, ezzel téve szélessé a tv előfizetés kínálatot. Így sok a középre beárazott csomagok szélesebb kör számára lesznek vonzóak, ezáltal a nagycsaládosok ezeket szívesen rendelik meg a tv előfizetésükhöz.

Elsősorban a humoros, a gyerekműsorokat adó és a sport csatornákat kedvelik a magyarok (is)

Ezen csatornák közül közel-élmezőnybe tartoznak a Cool, az M4 Sport, a Comedy Central, az AXN vagy a Story 4. Ezeket pedig a Duna és a Nickelodeon, Disney, Mozi+, Minimax, National Geographic, Spectrum és az AMC követ.

Persze meg kell említeni, hogy ezeknél a csatornáknál sokkal kisebb a nézettségbeli különbség és a rangsorolásnál figyelembe kell venni a rajzfilmcsatornák élmezőnybeli szerepét a gyermekeknél. Így a Nickelodeon és a Disney áll a rajzfilmcsatornák nézettségének az élén.

Ezeket pedig hasonlóképpen elmondhatjuk az ismeretterjesztő és a dokumentumfilm csatornákról is. A dokumentumfilm vagy ismeretterjesztő csatornák élén a National Geographic található, immáron hosszú évek óta „tartósan bérelve” az első helyet.

Zene, idegen nyelvű film és főzőműsor a sor végén

A mese- és ismeretterjesztő tv csatornákat különböző zenecsatornák, külföldi filmcsatornák, szappanopera és végül a főzőcsatornák követik. A teljesség igénye nélkül, hogy pár példát említsünk sorrendben: Paprika Tv, Film+2, Sport 2, Fox, Izaura Tv, Viva, MTV, LiChi TV és a Humor plusz.

Érdekes módon, a voltaképpen népszerűnek mondható HBO, mint külön, egyedi előfizetéses csomagban kérhető mozis csatorna általában a lista vége felé kullogott az elmúl évek során.

De ebből látszik, hogy a legtöbb tv előfizetés nem megy túl a középre beárazott 5-6 ezer forint értékű családi televíziós előfizetéseken.

 

 

Szólj hozzá