PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Miért fontos a téli gumi?

Lecseréltette már az autógumikat, vagy idén is megvárja, míg leesik az első hó? Bár minden évben felhívják az autósok figyelmét az abroncs cserére, mégis sokan gurulnak az utakra nyári gumival, vagy éppen kopottas négyévszakossal. De miért fontos a téli gumi? Melyek azok a tulajdonságai, melyek alkalmassá teszik kifejezetten a téli, csúszós útviszonyok közötti közlekedésre?

Hazánkban már többször történtek kísérletek arra, hogy kötelezővé tegye jogszabály is a téli gumi használatát, de konkrét döntés még nem született az ügyben, így legközelebb a 2014/15-ös szezonban várható, hogy a téli abroncs hiánya komoly szankciókkal is jár majd. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ne kellene odafigyelnie saját és autóstársai biztonsága érdekében arra, hogy hét fok alatti hőmérséklet alkalmával már ezzel a típussal legyen gépjárműve felszerelve.

S hogy miért fontos a téli gumi? Amit laikusként elsőre is észrevehet, az a felületi kialakítás. Nem csak a mélyebb bordázat, vagy a lamellák száma az, mely lehetővé teszi a tapadást vizes, jeges, havas úton is, hanem az anyagösszetétel is. A téli gumi magas szilika tartalommal rendelkezik, így a gumi  hideg időben sem keményedik meg.

Napjainkban akár hitelre is beszerezheti a téli abroncs szettet, s mivel nem kérdés, miért fontos a téli gumi, így figyeljen oda Ön is annak mihamarabbi felszereltetésére!

Szólj hozzá