PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Mezőgazdasági hulladékok hasznosítása: brikettáló gép

Joggal merülhet fel a kérdés a gazdálkodókban, hogy mit kezdjenek a földjeiken felhalmozódó mezőgazdasági hulladékanyaggal. A válasz napnál is világosabb. Égessék el! Cikkünkben természetesen nem arra szeretnék bíztatni az olvasókat, hogy a szalmát kezelés nélkül, a puszta közepén gyújtsák meg. Egy brikettáló rendszerrel készítsenek agri-brikettet.

A biomassza tüzelés népszerűsége töretlen. A gáz és egyéb fosszilis tüzelőanyagok árának emelkedése miatt a brikett és pellet tüzelés további nagyarányú terjedése várható. De hogyan és miből készül a brikett? A háztáji, esetleg nagyobb méretű gazdaságokban felhalmozódó biomassza – széna, ágak, kukoricacsutka, egyéb anyagok – összegyűjtése után egy aprítógép segítségével a nyersanyag darálásra kerül. Kulcsfontosságú a folyamat szempontjából, hogy az apríték a megfelelő szemcseméretű legyen.

Az aprítás után meghatározásra kerül a massza nedvességtartalma. 15% feletti érték esetén az alapanyagot egy szállítószalag segítségével a szárítóba táplálják, ahol azt a küszöbérték alá szárítják. A következő fázisban a keverék kondicionálására kerül sor. Ez annyit tesz, hogy különböző felületaktív anyagokat – például lignint vagy vízpermetet – fecskendeznek a biomasszára. Sokakban felmerülhet a kérdés: mi értelme van a szárítás után a vízpermet hozzáadásának? A felvetés jogos. Kondicionálás során pusztán a felületre juttatják a vizet, mindezt azért, hogy a brikett kellőképpen összeálljon.

Az utolsó lépés az anyag tömörítése. Egy hidraulikus, mechanikus, tárcsás vagy síkmatricás brikettprés segítségével kör keresztmetszetű vagy hasáb formájú brikettet készítenek. A végtermék kiváló fűtőértékű tüzelő, mely jelentős nyereséggel értékesíthető.

A cikk szakmai hátterét a bestmachinery.hu biztosította.

Szólj hozzá