PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Lakásfelújításra szántad el magad? Nézzük, min tudsz spórolni!

A lakásfelújítás túlzás nélkül mondhatjuk, hogy stresszes vállalkozás. Azon kívül, hogy rengeteg pénzbe is kerül még legalább akkora fejfájást is okoz az embernek.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, tanácsot, amellyel könnyebben átvészelhető ez az időszak.

Ne siessük el

Ez az első és legfontosabb!

Nem érdemes nagyon sietni, inkább gondoljuk át alaposan a folyamatot.

Igen, már belegondolni is nehéz, hogy mennyi teendő lesz a felújítással.

Kire bízzuk, hogyan oldjuk meg jól, de költséghatékonyan, hogyan szervezzük át addig az életünket a munkálatok alatt? mi legyen a felújítandó helyiségben tárolt dolgainkal, bútorokkal stb.

Ne kezdjünk bele  egyszerre 3-4 helyiség felújításba egyszerre, pláne ha az ingatlanban élünk,  hanem haladjunk apránként. Ha egyszerre szeretnénk mindent, “egy füst alatt” akkor számolnunk kell azzal, hogy az akár több hónapig is eltart, és akár erre az időre kénytelenek is leszünk kiköltözni az ingatlanból. Érdemes felkészülni minden eshetőségre. Elég csak arra gondolni mi lesz, ha elfogy a pénzünk? Ott lesz majd egy félig kész lakás, és nem tudjuk befejezni.

Számolja ki előre mi mennyibe kerül

Sokan csak úgy belevágnak a felújításba és döbbenten tapasztalják, hogy mennyi pénz megy ki feleslegesen az ablakon. Ha előre felkészülünk és utánajárunk a költségeknek, akkor jelentős mennyiségű pénzt tudunk megspórolni.

Nem mindegy, hogy sürgősen kell valamihez alapanyag és berohanunk az első boltba vagy utánajárunk és ugyanazt a terméket kedvezményesen megvesszük valahol.

Érdemes a szakemberek terén is körbenézni. Sok weboldalon keresztül akár már mi magunk is ki tudjuk kalkulálni az árat. Ez nem nagy könnyebbség? Például mennyivel egyszerűbb előre kiszámolni a festés munkadíját, mint egymás után hívogatni a szakembereket és hosszas egyeztetés után taláni kapni fogunk egy árat.

Adjuk el a régi bútorokat

Ha van olyan bútor, amit ki kellene cserélni, akkor azt ne dobjuk ki és ne ajándékozzuk el. Az interneten könnyen és gyorsan el tudjuk adni. Lehet, hogy töredék áron, mint amennyiért vettük, de az is jobb, mintha csak kidobnánk.

Amit tudunk mi csináljunk meg

A legjobban akkor tudunk spórolni, ha valamit mi magunk csinálunk. Az egyszerűbb, kisebb feladatokra teljesen fölösleges szakembert hívni. Nézzük utána Youtube-on hogyan kell csinálni.

A nagyon összetett és szakértelmet kíváni feladatokra viszont bízzunk meg szakembert. Ilyen például a szobafestés is. Könnyűnek tűnik, de inkább hívjunk szobafestőt. Lehet, hogy mi magunk is meg tudnánk csinálni, de a végeredmény kevésbé lesz szép.

Keressük az energiatakarékos megoldásokat

Ezek a készülékek igaz, hogy drágábbak, de idővel tudunk vele spórolni. Most egy kicsit többet kell költeni, de idővel jobban jövünk ki.

Keressük az akciókat

Ha nem sietünk a felújítással, akkor sokat tudunk azon spórolni, hogy megvárjuk a nagyobb leárazásokat vagy akciókat. Szinte minden üzlet tart nagyobb akciókat időszakosan. Várjuk meg ezeket és spóroljunk akár több tízezer forintot is.

Reméljük tudtunk segíteni a fenti tanácsokkal és zökkenőmentesebb lesz a lakásfelújítás.

Szólj hozzá