PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Külföldi munkavállalók GDP termelése

Minden egyes ember, aki külföldön vállal munkát, a pénz nagy részét hazautalja – derül ki a Max-service.hu kutatásából. Ezzel az összeggel növelve a GDP-t kaphatjuk meg az adott évben a GNI összegét, mely tulajdonképpen a bruttó nemzeti jövedelem. A makrogazdasági mutatók számításánál rendkívül fontos, hogy a hazai gazdasági szereplők külföldi jövedelmét is számításba vegyük, hiszen ez saját gazdaságunkba kerül majd visszaforgatásra.

A külföldi munkavállalás egyébként is központi jelentőséggel bíró téma napjainkban, hiszen az ország gazdasági helyzete, az elhelyezkedési lehetőségek és a várható munkabérek sokakat sarkallnak arra, hogy határainkon túl keressék a boldogulást. Nem kell messzire menni, elegendő Bécs környékéig, vagy a némileg távolabbi munkavállalási helyeket, mint például Németország, vagy Anglia, megnéznünk, és látható, hogy nem csak az értelmiségiek, de a szakmunkások is előszeretettel választják a külföldi munkát.

Bár a nyelvi korlátok esetükben hátrányt jelenthetnek, de hosszabb távú tartózkodás esetén előbb vagy utóbb az idegennyelv tudás is kialakul. Gyakoribb azonban a szezonális munkavállalás, amely után itthon képzelik el jövőjüket a munkavállalók. Természetes, hogy jövedelmük nagy részét, amit nem megélhetésre fordítanak, a megtakarítások érdekében hazautalják. 

A makrogazdaság és az egyes gazdasági szereplők viselkedésének vizsgálatakor tehát hasznos tisztában lenni ezzel, hogy teljesebb képet kaphassunk gazdaságunk jelenlegi teljesítéséről, a GDP és a GNI alakulásáról, és a hitelintézeteinknél megtakarítás gyanánt félretett összegekről.

Szólj hozzá