PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Ingatlan vásárlás 2013 – tapasztalatok az év első hónapjaiban

Miként a hétvégén megrendezett szakmai rendezvényen is többször elmondták az illetékesek, az ingatlan vásárlás 2013-ban bizony mélypontján van. Nem csak a gazdasági válsághelyezt járul hozzá ahhoz, hogy mind kevesebben merjenek belevágni a lakáshitel felvétel folyamatába, hanem az is, hogy a médiában, gazdasági szakértőktől egyre többet hallani a hitelezés negatívumairól.

Az ingatlanpiac jelenlegi trendjei és az ingatlan vásárlás 2013 eddigi hónapjaiban egyértelműen alacsony árakkal, és hasonlóképpen alacsony vásárlói kedvvel mutatják, hogy a lakosság nem biztos megélhetésében. Nem ritka, hogy vidéki ingatlanokat már ötmillió forint alatt meg lehet vásárolni, s legnagyobb népszerűségnek a 8-10 milliós összeget kitevő panellakások, és társasházi lakások örvendenek.

A vásárlók elsősorban a használt lakások iránt érdeklődnek, ezek között is az ingatlan vásárlás 2013-ban eddig tapasztalt tendenciái alapján a némileg rosszabb állapotban levők örvendnek nagyobb népszerűségnek, hiszen ezeket még a jelenlegi alacsony áraknál is olcsóbban lehet megvásárolni. Bár tény, hogy a januártól bővített állami kamattámogatási rendszer kedvező feltételeket kínál, mégis a kiadott építési engedélyek, és a felépült házak száma jelentősen elmarad a korábbiaktól.

A gazdasági helyzet javulásával, a munkahelyek biztosabbá válásával valószínűleg a keresleti oldalon megjelenő bizalom is nagyobb lenne a lakáshitelek irányába. Az alacsony árak azonban mindenképpen indokolttá tennék, hogy az ingatlan vásárlás 2013-ban növekvő tendenciát mutasson még akkor is, ha használt lakásról van szó.

Szólj hozzá