PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Illetékváltozás az ingatlanvásárlás területén

Lakásvásárlást tervez, de az illetékváltozás az ingatlanvásárlás területén elbizonytalanítja? Bizony, jövő évtől jelentős változásokat hozhat az októberben benyújtott tervezet, mely szerint a négymillió forint alatti tranzakciók esetében alkalmazott két százalékos kulcs is négyre változna, ezzel megszüntetve a kétkulcsos illetékrendszert. A növekvő költségek azonban nem mindenkit érintenének a jövőben.

A Duna House elemzési vezetője szerint alapvetőn négy esetben történik lakásvásárlás.Ezek között gyakori az első lakáshoz való hozzájutás, valamint annak későbbi kisebbre, vagy nagyobbra cserélése. Ezek mellett azonban a befektetési célú lakásvásárlást sem szabad elhanyagolni. A további adatok alapján pedig kijelenthető, hogy mintegy harminc százalékot tesz ki azoknak az értékesítéseknek a száma, ahol örökölt ingatlanról van szó.

A tervezet szerint az illetékváltozás az ingatlanvásárlás területén azoknak a 35 éven aluliaknak előnyös lehet, akik első ingatlanukat vásárolják, hiszen 50 százalékos illetékkedvezménnyel számolhatnának. Hasonlóan pozitív visszhangra számíthat az illetékváltozás az ingatlanvásárlás területén azoknak a körében, akik kisebb lakásba költöznek, hiszen itt a vételi-, és eladási ár közötti különbözetnél illetékmentesség lesz tapasztalható majd.

A fővárosi és a vidéki tranzakciók, és az azokat érintő illetékek vizsgálata során elmondható tehát, hogy az első lakásvásárlók, valamint a kisebbe költözők számára mindenképpen érdemes megvárni az új szabályozás érvénybe lépését, hiszen akár komoly összegeket is megspórolhatnak az illetékfizetés kapcsán.

Szólj hozzá