PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Így zajlik a faredőny műanyagra vagy alumíniumra való cseréje

A faredőnyök ma már egy korszerűtlen, körülményes, hangos és sajnos a dizájn szempontjából is idejétmúlt konstrukciónak tekinthetők, így egyre többen döntenek a cseréjük mellett. Az ilyen helyzetben lévő emberek összesen két alternatíva közül választhatnak, az egyik, hogy a faredőnynek csak a palástját cserélik műanyagra, míg a másik, hogy teljes egészében kicserélnek mindent egy korszerű, hőszigetelt alumíniumra. Lássuk ezt a két folyamatot egy kicsit aprólékosabban! Szerző: Sárközi János, Csancsa Árnyékolástechnikai Kft.

Faredőny cseréje műanyagra

Egy faredőny műanyagra való cseréje abban az esetben ajánlott a leginkább, ha a fa már teljesen javíthatatlan, esetleg a tulajdonos szeretné olcsóbban megvalósítani a pótlást, de indokolt még akkor is, ha a súlyos és jelentős méretű faszerkezetet már nehezen mozgatjuk, esetleg egyáltalán nem tudjuk felhúzni.

A faredőny palástjának műanyagra való cseréje egy viszonylag egyszerű folyamat, hiszen a redőnylécek mérete a legtöbb esetben megegyezik a faredőny léceinek méretezésével. A csere során először a régi redőnypalást eltávolításra kerül, majd rögtön a helyére befűzhető lesz az újabb műanyag változat a lefutó sínszerkezetbe. Ezután megtörténik a legfelső redőnyléc tengelyhez való rögzítése, amit a műanyag redőny esetében többnyire gurtnival végeznek el. Ezután már csak a külső ütközők felszerelésére lesz szükség ahhoz, hogy az árnyékolót késznek nevezhessük.

Természetesen ennél egy kicsit alaposabb munka is végezhető akkor, ha a régi faredőny belső mechanikáját is cseréljük. A korszerűtlen, nyikorgó vagy nehezen mozgó fatengelyt így egy modern mechanikára cserélhetjük, aminek részeként új csapágytokok, golyós csapágyak, egy horganyzott acéltengely és műanyag tárcsák kerülnek felszerelésre a könnyebb és halkabb mozgatás érdekében.

Faredőny cseréje alumíniumra

Amennyiben a faredőnyt alumíniumra cseréljük, rendszerint nem elegendő csak a palástot cserélni, hanem az összes alkatrészt is az imént említett formában. Ennek az egyik alapja a vetemedett fahenger horganyzott acélra, a forgást biztosító csapok golyóscsapágyakra, a lemezből hajtott tárcsák ütésálló műanyagra való cseréje, amivel a mozgatást végző teljes szerkezet felújítható.

Nemcsak a belső, hanem a külső szerkezet is teljes cserére szorul ilyen esetben! A külső, rendszerint már elrozsdásodott síneket így speciális, gyárilag égetett festékréteggel rendelkező alumíniumra módosíthatjuk, amelyek nemcsak a megjelenés tekintetében lesznek előnyösebbek, hanem az oldalsó gumik és kefebetétek révén a zajtalan működés, valamint a gondozásmentesség kapcsán egyaránt.

A leginkább látványos módosítás ilyen esetben természetesen a redőnyléceket érinti, hiszen a korhadt vagy rossz állapotban lévő fákat hőszigetelő anyaggal feltöltött, szétcsúszás-gátlóval ellátott alumínium lécekre cseréljük. Az ilyen formában kivitelezett redőnyök kapcsán megakadályozható az elakadás, mindeközben a jobb hőszigetelés mellett a hézagmentes illeszkedés is garantált, akárcsak a könnyebb mozgathatóság és a fához vagy a műanyaghoz mérten kétszer-háromszor hosszabb élettartam.

Szólj hozzá