PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Hőszivattyút fűtésre? Mutatunk egy kész rendszert

Jelenleg a legkorszerűbb fűtési megoldás a hőszivattyús fűtés. A már elfogadott és „bejáratott” fűtési rendszerekkel ellentétben még sok a kérdés a hőszivattyús rendszerekkel kapcsolatban. Vajon mekkora megtakarítást jelenthet egy geotermikus hőszivattyú rendszer családi ház esetében? Jelen cikkünkben ezt igyekszünk bemutatni.

Egy közel 13 kW energiaigénnyel bíró családi házat veszünk alapul, amelynek a fűtést és a melegvíz ellátást is geotermikus hőszivattyús rendszer segítségével kívánják megvalósítani. Egy 100 méteres szonda körülbelül 5 kW energia előállítására alkalmas. 13 kW energia előállításához ebben az esetben 3 db szondára lesz szükségünk. Egy darab szonda telepítési költsége körülbelül 500 000 Forint, ami azt jelenti, hogy a 3 szonda 1 500 000 Forintos beruházási költséggel telepíthető. A fúrásokat csak engedéllyel lehet elvégezni és a telepítést erre szakosodott cég végzi el. Erre az összegre jön rá a berendezés, a fűtési rendszer és a hőleadók beszerzési költsége. Mivel a geotermikus rendszer a földből nyeli a hőt, ezért amikor a rendszer működik, a földet hűti. Minden nyáron ugyanannyi hőt szükséges visszajuttatni a földbe, mint amennyit télen elvettünk belőle. Ha ez nem tud megvalósulni, akkor kb. 1 év elteltével felborulhat az egyensúly és a rendszer csődöt mondhat.

Nézzük, mi jöhet még számításba. A levegő-víz hőszivattyú zöld energiát biztosít az otthonoknak és a felvett energiának akár a négyszeresét is képes visszaadni. Ez a hőszivattyú akár -28 Celsius fok mellett is képes hatékonyan működni, amely valljuk be elég extrém időjárási körülménynek mondható. Ehhez a rendszerhez, ma Magyarországon kedvezményes villamos tarifát lehet igénybe venni, amelynek segítségével a fűtési költségek drasztikusan, akár 30%-kal is csökkenhetnek. Amennyiben teljes fűtéskorszerűsítést kívánunk végrehajtani, úgy ez a megoldás lesz a kifizetődő. Mindenképpen gépésztervezőt érdemes megbízni a hőszivattyús rendszerek tervezésével, hiszen nem lehet mindenféle tervezés nélkül beszerelni a rendszert. A tervezésnél figyelembe veszik a teljes épület hűtési és fűtési energia igényét, a HMW előállítását, a felhasználó családok igényét. A tervezés körülbelül 100 000 forintos költséget jelent és mindenképpen ajánlott hőszivattyús fűtés esetén.

Szólj hozzá