PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Hogyan válasszuk ki a megfelelő címkenyomtatót?

A vonalkódok segítségével nagyon sok adminisztrációs és logisztikai feladat elvégzését tehetjük gyorsabbá és egyszerűbbé. Ehhez azonban a legtöbb esetben szükségünk lesz egy címkenyomtatóra is, aminek a kiválasztásakor számos különböző szempontot kell figyelembe vennünk. Próbáljuk első körben végiggondolni, hogy mire is fogjuk pontosan használni ezeket a nyomtatókat, ezzel már sokkal közelebb kerülünk a megoldáshoz. A választásnál a következő dolgokat érdemes figyelembe venni.

Milyen technológiát használ a nyomtató?

A közvetlen hőnyomtatásnál egy speciális borítású címkét használunk, amiből hő hatására kiválik a festék és megjelenik rajta a kép. Ehhez nincs szükség külön papírra vagy festékre, így költséghatékony megoldást nyújthat. Hátránya, hogy ez a papír érzékeny nem csak a nedvességre, de a melegre, UV fényre is és könnyedén maszatolódik vagy karcolódik.

A hőtranszferes megoldásnál egy festékszalag kerül a papír és a nyomtató közé. A hőtranszfer tűk ezt a festékszalagot „égetik” a papírra. Ezzel sokkal időtállóbb megoldást kaphatunk. Választhatunk többféle festék közül is, de akár a papírt is kicserélhetjük strapabíróbb műanyag címékre, amikkel extrém környezetben is elérhetünk tartós megoldásokat.

A hagyományos tintasugaras nyomtatás sokkal kevésbé hatékony a címkenyomtatás világában, hiszen kevés felületen használható hatékonyan és a kész címke könnyedén sérül, maszatolódik.

A címkék minősége

A fentebb említett időtállóbb címkéknél a festék és a papír vagy fólia minősége volt a mérvadó. Emellett fontos lehet figyelembe venni a nyomtatás minőségét és felbontását is. Ezt a dpi érték mutatja meg, ami az inchenkénti pontok számát jelöli. A címkenyomtatóknál ez 203 és 600 dpi között mozoghat. Minél magasabb ez a szám, annál tisztábban olvasható lesz a nyomtatás. Ez például akkor lehet fontos, ha kisebb méretű vonalkódokat szeretnénk alkalmazni.

A nyomtató maximum kapacitása

Könnyen átsiklunk felette, pedig fontos szempont, hogy mik a határai nyomtatónk felhasználásának. Meg kell néznünk, hogy mi a legnagyobb címke, amit nyomtatni szeretnénk majd és hogy ezt tudja-e az adott készülék. Azt is érdemes végiggondolnunk, hogy milyen hosszan és sűrűn használjuk majd a nyomtatót. Ha csak időnként nyomtatunk pár címkét arra elég lehet egy olcsóbb készülék is, azonban ha folyamatos használatra van szükségünk, akkor feleslegesen lassítjuk le a saját munkánkat egy gyengébb minőségű nyomtatóval.

Csatlakozás és kompatibilitás

Amikor végiggondoljuk, hogy hol és hogyan fogjuk felhasználni a címkenyomtatónkat, érdemes megnézni a rendelkezésre álló áramforrásokat is. Ha nem tudjuk közvetlenül csatlakoztatni a nyomtatónkat, akkor érdemes lehet egy mobilabb akkumulátorról működtethető megoldást keresnünk.

Fontos még, hogy a legtöbb nyomtatót valamilyen módon csatlakoztatnunk kell majd egy számítógéphez. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a kiválasztott nyomtató kompatibilis lesz-e a meglévő hardvereinkkel és az azokon elérhető csatlakozókkal.

Szólj hozzá