PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Egyre gyakoribb a határozott idejű albérlet szerződés. Mi ennek az oka?

A határozott idejű albérlet szerződés mind népszerűbbé válik a határozatlan idejűhöz képest a magyar albérletpiacon, és ennek több oka is van. Az Albérlet Budapest sok éves tapasztalatait foglaltuk össze a cikkünkben.

A legelső okként mindjárt azt nevezhetjük meg, hogy a határozott idejű szerződés mindkét félnek előnyös, hiszen a bérbeadó ilyenkor fix bevétellel számolhat, a bérlő pedig tudja, hogy arra az időszakra garantáltan lesz fedél a feje felett.

Ráadásul az, aki már átesett egy-két rossz élményen az albérletek világában, legyen szó akár kerülendő tulajdonosról, kár károkozó bérlőről, igyekszik minden módon biztosítani azt, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő újból.

A kölcsönösen rossz tapasztalatok miatt csökken a határozatlan idejű szerződések aránya

A rossz tapasztalatok mind több tulajdonost és bérlőt sarkallnak arra, hogy fix időre kötelezzék el magukat. A fő különbség a határozatlan és a határozott időre kötött szerződés között ugyanis a szerződés megszüntetésének módja és következménye.

Igaz, hogy egy határozatlan idejű bérleti szerződéssel sem lehet valakit fél nap alatt az utcára tenni, viszont bármikor jogi következmény nélkül felmondható a megállapodás. Ilyenkor jellemzően egy hónapja van a bérlőnek, hogy új otthont találjon magának.

Ez pedig sokszor tartja bizonytalanságban a bérlőket, hiszen ténylegesen bármelyik nap dönthet úgy a tulajdonos, hogy egész egyszerűen azt mondja, ennyi volt, viszont a tulajdonos is belefuthat abba, hogy a bérlő mondja fel váratlanul a szerződést, és ilyenkor nem tehet mást, új albérlőt kell keresnie.

A határozott idejű albérlet szerződés kölcsönösen előnyös

A PPP Zrt. tapasztalatai alapján a határozott idejű szerződés annak az elismerése, hogy tulajdonos és bérlő partnerek, és a tulajdonos olyan szolgáltató, mint mondjuk egy telefontársaság egy mobiltelefon előfizetés esetében: kölcsönösen keletkezik hasznuk.

A határozott idejű albérlet szerződés ugyanis azon túl, hogy védi mindkét fél érdekét, azt is biztosítja, hogy ne lehessen következmények nélkül kiszállni belőle.

Az a bérlő, aki fél-egy évre, vagy még tovább akar biztos lakhatást, biztosítékot kap arra, hogy csak komoly indokkal fogja a tulajdonos bontani a szerződést – a tulajdonos pedig fél-egy évre garantált bevételhez jut, méghozzá felelős bérlőtől.

Mi történik, ha idő előtt mondják fel a határozott idejű albérlet szerződést?

A kölcsönös védelem legfőbb záloga a határidő előtti felmondás következményei. A jog természetesen lehetővé teszi, hogy bizonyos indokolt esetekben ne érje hátrány a szerződés felbontóját.

Bérbeadói oldalról ez akkor lehetséges, és ebben az estben is kell adni legalább tizenöt napos felmondási időt, ha a bérlő súlyosan megsérti, pláne rendszeresen az együttélés szabályait, szándékosan kárt okoz az albérletben.

Akkor is felmondható idő előtt a szerződés, ha a bérlő nem rendeltetésszerűen, esetleg a szerződésben foglaltakat megszegve használja az ingatlant. Például a tulajdonos kiköti, hogy háziállat nem lehet, és mégis tart a bérlő.

Bérlői oldalról a felmondás akkor jogszerű, ha a bérbeadó szegi meg a szerződésben vagy jogszabályban rögzített kötelezettségeit, például nem végzi/végezteti el a karbantartási munkákat.

A PPP Zrt. ezért is köt mindig olyan szerződést az ügyfeleivel, amely kölcsönösen védi mindkét fél érdekét.

Szólj hozzá