PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Az ingatlanárak alakulása 2012 első félévében

A legfrissebb adatok szerint az ingatlanpiacon az első félévben igen nagy élénkülés mutatkozott, mely elsősorban az alacsonyabb áraknak volt betudható. Szakértői vélemények szerint azonban a második negyedévben már árnövekedés volt tapasztalható, ami természetesen a vásárlási kedvre is negatívan hatott. A Lakóingatlan Értéktérképet vizsgálva elmondható, hogy a megyeszékhelyek és az egyéb települések ingatlanforgalma és azok értéke jelentős eltéréseket is mutathatnak. Az ingatlanárak alakulása szerint országos szinten 11,39 millió forint minősül átlagárnak az értékesítési piacon.

Ez tapasztalható Veszprém megye esetében, ahol az egész megyét szemügyre véve hat százalékkal nőttek az árak, míg annak fővárosában két százalékos csökkenés volt észlelhető. Hasonlóképpen vannak Budapestnek is népszerű, és kevésbé kedvelt kerületei, s az ingatlanárak alakulása szerint ez a négyzetméter árakon is tökéletesen megmutatkozik. A II. kerület akár 361 ezer forintos négyzetméter áraival szemben Csepelen már akár 151 ezer forintjával is számolhatjuk azt.

A kevesebb javítási költség, a kényelem, és egyéb személyes tényezők miatt is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakótelepi ingatlanok. Az ingatlanárak alakulása vizsgálatakor az is kiderült, hogy az utóbbi négy évben egyértelmű növekedés tapasztalható a lakótelepi ingatlanok vásárlásának terén. A vidéki nagyvárosokban mintegy negyven százaléknyi arányt képviselnek ezek az ingatlanok, de a fővárosban sem elhanyagolható forgalmuk. Az ingatlanárak alakulása iránt érdeklődve a Lakóingatlan Értéktérkép hasznos információkkal szolgál.

Szólj hozzá