PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Az épület energetikai számítása során nagy meglepetések történhetnek

Ma már nem tudunk csak úgy egyszerűen értékesíteni egy ingatlant, hiszen mindenhol szükséges az energetikai tanúsítvány. Jogszabály alapján az épületeket különféle osztályokba sorolják. 2012. január elseje óta a minimum 50 négyzetméter hasznos alapterületű ingatlanoknál szükséges a tanúsítvány megléte. Az új építésű ingatlanokra is csak úgy adják ki a használatbavételi engedélyt, ha ezzel a tanúsítvánnyal rendelkezünk. Lehet lakásokra, de lehet teljes épületre is megkérni a hivatalos papírt, de azért nem árt tudni, hogy a mérés végül negatív osztályba is sorolhatja az ingatlant.

Ilyenkor az ingatlan eladása is sokkal nehezebb, hiszen a vevők pontosan tudják, hogy egy vagyont fognak kifizetni a ház vagy lakás fűtésére. A kiadott tanúsítvány 10 évig lesz érvényes, eddig az időszakig nem kell újra elkészíttetni. De most nézzük meg, hogy mi várhat ránk? Amennyiben az adott ingatlan a CC besorolást nem éri el, akkor érdemes a fűtéskorszerűsítésen gondolkodni, hiszen nagyon nagy a gond.

Ma már igen fejlett és modern lehetőségek vannak, amelyek közül a kondenzációs kazánokat emelnénk ki. Emellett természetesen dönthetünk úgy is, hogy a szolgáltatóktól teljesen függetlenítjük magunkat és a hőszivattyú mellett döntünk. A Fülöp Épületgépészet mindenben segítségünkre lehet. A kondenzációs kazánok hatalmas előnye, hogy kombi üzemmódban is működhetnek, azaz a meleg vizet adnak önállóan. Indirekt tartállyal és még napkollektorral is csatlakoztatni lehet, így akár az olcsóbb fűtési megoldás mellett is dönthetünk. Két beépített hőcserélőre van szükség ahhoz, hogy a hőenergiát használhassuk otthonunkban. Ezek a kazánok zárt égésterűek, így a szén monoxid mérgezés is kizárt. Nagyon előnyösek, hiszen akár 50 Celsius fok alá is csökkenthető az égéstermék hőmérséklete. Az eltávozó füstgáz még mindig nagy mennyiségű hőenergiát tartalmaz és ezt a pára lecsapatásával a kazán újra fogja hasznosítani a fűtési rendszerben. A kondenzáció előnye akkor érvényesül a legjobban, ha külső hőmérséklet érzékelső vezérlése van, hiszen így sokkal kevesebb gáz szükséges ahhoz, hogy a megfelelő hőmérsékletet előállítsa. A káros anyag kibocsátása is sokkal kisebb mértékű, mint a hagyományos kazánoké, így óvhatjuk vele környezetünket.

Szólj hozzá