PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

Az energetikai tanúsítvány lényegéről

Ingatlan tulajdonosként bizonyára Ön is tisztában van azzal, hogy mekkora jelentőséggel bír az energetikai tanúsítvány minősítése. Az idei évtől újra szigorodó jogi szabályozás egyre szélesebb körben teszi kötelezővé az ingatlan zöldkártya elkészíttetését. Ez természetesen a vásárlói oldalról szemlélve számos pozitívummal bír, hiszen ki ne szeretne tisztában lenni egy több milliós kiadás előtt azzal, hogy a vásárolni kívánt ingatlan fenntartása majd vajon milyen terheket ró a családi kasszára?

Az érem másik oldalán viszont az ingatlan tulajdonosa áll, aki az energetikai tanúsítvány kiállítása során nem túl előnyös minősítést szerezve akár súlyos összegeket is bukhat egy esetleges értékesítés során. Ha Ön sem szeretné, hogy ingatlana jelentős összegeket veszítsen piaci értékéből, mindenképpen érdemes odafigyelnie arra, mennyire energiatakarékos a lakás fűtése, világítása, és egyéb energiafelhasználása.

A korszerű technológiák alkalmazása mellett fordítson figyelmet az olyan talán lényegtelennek tűnő apróságokra is, mint a természetes fényforrás igénybevétele. Az ablakok és az üvegfalak nem csak a teret tágítják, de beengedik otthonába az éltető napsugarakat is. A fűtési rendszer gondos kialakításáról pedig talán felesleges is beszélnünk a téli kiadásokat szemlélve.

Az energetikai tanúsítvány kiállításával az épületek összehasonlíthatóvá válnak az ingatlan piacon, s így a környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett arra is sarkallhatók a lakás tulajdonosok és az építkezők, hogy mindent megtegyenek az energiatakarékos kivitelezés érdekében.

Szólj hozzá