PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

A Microsoft piacra dobta a régóta ígért Hyper-V 2019 szerverét 2500/2539

Nagyon régóta esedékes volt már és végre eljött a várva várt esemény: a Microsoft letölthetővé tette a Hyper-V 2019-et, az ingyenes virtuális szerver szolgáltatását.

Érdekes módon, annak ellenére, hogy mennyi ideje és milyen sokan vártuk már ezt a bejelentést, egyáltalán nem verték nagydobra, csupán egy Twitter bejegyzésben adták hírül a bejelentésüket, a késést illetően minden fajta magyarázatot mellőzve.

Pár nappal később viszont hozzátették: hamarosan Visual Studio feliratkozással is megtámogatják az új szerver szolgáltatásukat.

Miért késett több mint fél évet a Microsoft Hyper-V 2019 szerver?

A Microsoft által díjmentesen piacra dobott Hyper-V 2019 az ingyenességen túl más miatt is egyedülálló virtuális szerver szolgáltatás. Habár majd 8 hónapos késéssel tettek elérhetővé, a Microsoft szerint az eredeti megjelenési dátum idejében (2018. október 2.) nem volt megfelelő hardver, ami indokolttá tette volna a piacra dobását.

Ezen felül problémák voltak az RDP, vagyis távoli asztal szolgáltatással is, amely a szerverek egyik igen nélkülözhetetlen eleme, de mindenképpen meg kell említeni a médiaszolgáltatások telepítésével kapcsolatos bugokat is.

Ám ha ez még nem lenne elég, az is hátráltatta a tervezett folyamatot, hogy a Windows 10 1809-es verziójába került egy komoly hiba, ami problémákat okozott a fájlok törlésében. Emiatt a Windows Server 2019-et is újra ki kellett adniuk. Mindezen okokból kifolyólag csak 2019. június 14-én vált elérhetővé a Hyper-V 2019 stabil verziója.

A Servergardennél bérelhető Windows VPS-ek azonban minden esetben stabil, kipróbált és megbízható Microsoft szervereken futnak!

Miért különleges a Microsoft Hyper-V 2019 szerver?

Na de így, hogy már hozzáférhetőek ezek az ingyenes stand-alone szerverek, méltán tehetjük fel a kérdés, hogy kinek hasznos leginkább ez a szolgáltatás. Thomas Mauer, a Microsoft Cloud csapat egyik tagja szerint ez a szolgáltatás azoknak való leginkább, akiknek nincs szükségük licensszel rendelkező Windowsos szerverekre és elsősorban további Linux vagy VDI virtualizáció céljából van szükségük szerver virtualizálásra.

Hozzátette, a Hyper-V 2019 szolgáltatásnál van Server Core telepítésére lehetőség, viszont nincs szoftveres repója és csak virtualizációt támogat, semmi mást.

A megjelentetéssel kapcsolatos csúszás sajnos nem vet túl jó fényt önmagára az ügyfelek szemében, de talán ez csupán egy nagyon szerencsétlen időszak volt a Microsoft számára és nem fog még egyszer előfordulni a közeljövőben.

Szólj hozzá