PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

A KRESZ szerint kötelező az autós kihangosító

A téligumi cseréjének szükségességére minden évben felhívják figyelmünket, mégis sokan gurulnak az utakra nyári abronccsal. Hasonló a helyzet akkor is, amikor telefonálásról van szó. Bár rendszeresen hallani a várható szankciókról, melyekkel akkor kell számolnunk, ha telefonáláson kap a rendőr, mégis sokan emelik fülükhöz a készüléket ahelyett, hogy kihangosítót, vagy headset-et használnának.

A probléma valós, és az autósok egy része még akkor sem riad meg ettől, ha a több tízezres büntetési tételekről hallanak. Kétségtelen, hogy a rohanó mindennapokban örülünk, ha vezetés közben egyáltalán fel tudjuk venni a telefont, ám saját és utastársai biztonsága érdekében nagyon fontos, hogy odafigyeljen a kihangosító beszerzésére, használatára. A terméket már akár webáruházból is beszerezheti, és az ár sem lehet akadály, hiszen az online rendelés még a szaküzletekben tapasztalhatónál is olcsóbb. Ez a Bluetoothos kihangosító például bármelyik készülkhez tud csatlakozni és egy értintés kezeléssel is működik az összes funkciója.

A KRESZ szerint is kötelező az autós kihangosító, s bár ennek ellenőrzése kétségtelenül akadályokba ütközik, de elsősorban a biztonságos közlekedés miatt elengedhetetlen, hogy lassan tényleg minden gépjármű szerves részét képezze a felszerelés. Bizonyított tény, hogy a telefonálás még ilyen módon is elvonja a figyelem egy részét a vezetésről, de azzal is tisztában vagyunk mindannyian, hogy olykor-olykor nélkülözhetetlen az út közbeni ügyintézés.

Próbálja ki azt a kényelmet, melyet a kihangosító használata jelenthet, s tartozzon a mindennapi közlekedési rutinhoz az, hogy telefonálási szokásait megváltoztatja. Ha a szankció lehetősége nem is tántorítja el a telefonálástól, tegye legalább úgy azt, hogy biztonságos legyen!

Szólj hozzá