PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

A kötelező biztosítás díját befolyásoló tényezők

Mielőtt letenné voksát valamelyik biztosító társaság mellett, bizonyára Önben is felmerült már a kérdés, hogy vajon mely tényezők befolyásolják a majd fizetendő díjat. Van ugyanis néhány olyan kérdéskör, melyeknek fontosságával a kötelező biztosítás szempontjából érdemes tiszában lennie.

A biztosító társaságok az előforduló balesetek száma alapján kategóriákba sorolják az egyes városokat, tehát jelentőséggel bír, hogy hol van bejelentett lakcíme. Mivel a fővárosban köztudottan nagyobb valószínűséggel történnek balesetek, így ott bejelentve némileg magasabb költségekre számíthat majd. További lényeges tényező a kötelező biztosítás díjának kalkulálásakor, hogy mely korosztályhoz tartozik az ügyfél. A huszonöt éves kor alatti sofőrök a tapasztalatok alapján lazábban vezetnek, és nem is rendelkeznek akkora gyakorlattal, mint például a 30-40-es korosztály, így a kockázati tényező nagyobb esetükben. Hasonló a helyzet az idősekkel, részükről azonban pozitívumként ítélendő meg, ha balesetmentesen közlekedtek.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők ritkábban okoznak balesetet, így a nem is szerepet játszhat a biztosítási díj kalkulálásakor, valamint a gépjármű típusa. E szempont esetében, hasonlóan a lakóhelyhez, szintén kategóriákat állítanak fel a biztosítók az alapján, hogy az egyes gépjármű fajták miként viselkednek az úton, s mennyire könnyen kezelhetőek azok.

Ha tehát tisztában van azokkal a tényezőkkel, melyek befolyásolhatják a kötelező biztosítás díjának mértékét, már előre számolhat a várható költségekkel.

Szólj hozzá