PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

A gumicsere fontosságáról

Bár még csak nemrég kezdődött a nyári szezon, de sohasem lehet elég korán gondolni arra, hogy az a bizonyos hét fok körüli hőmérséklet is eljön hamarosan, ami alatt ugyebár nagyon ajánlatos a nyárigumikat téliekre cserélni gépjárművén. Bár hazánkban gyakorlatilag még nem kötelező a téligumi használata, de a gumicsere mindenképpen javasolt. A környező országokban már súlyos büntetéseket szedhetünk össze, ha úgy indulunk útnak, hogy nem a téli útviszonyoknak megfelelően felszerelt gépjárművünk, s ha elhanyagoljuk a gumicsere fontosságát. Romániában akár a forgalmi engedélyét is elvehetik, ha nem kellően körültekintő.

Az Európai Unió tagállamain belül nem egységes a szabályozás, de a legtöbb ország esetében egyetérthetünk abban, hogy egy bizonyos időintervallumon belül – általában novembertől áprilisig – bizony kötelező használni a téligumit.

Ha már most tudja, hogy a tavalyiak nem megfelelőek már a bordázat mélységét illetően, akár már most elkezdhet félretenni egy új garnitúrára, ugyanis az árak sokszor a fellegekben járnak. A vélemények eltérőek azt illetően, hogy a használt téligumi is ugyanúgy megfelelő-e, de az tény, hogy ha ilyen mellett teszi le voksát, nagyon körültekintően kell eljárnia. Nem csupán a bordázat mélysége lényeges szempont, hanem a gumi kora is, hiszen anyagukból adódóan egy idő után elöregednek.

Amennyiben tehát használt gumi vásárlásával kívánja megoldani a téligumi problémáját, mindig alaposan tájékozódjon, hiszen akár ráfizetéses is lehet a gumicsere, ha kopott, régi darabokat választ!

Szólj hozzá