PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

A gumiabroncs mezőgazdasági munkagépekre sokkal olcsóbb, mint egy személyautóra

 A történelem során az ember lehetőségei – és ennek hatására az igényei is – folyamatosan változtak. Mindig igyekeztünk a lehető legjobbat kihozni abból, amink volt: a hajdani bogyógyűjtögetéstől és vadászattól az évezredek során eljutottunk odáig, hogy képesek vagyunk mi magunk eldönteni, hogy milyen növényeket termesztünk és milyen állatokat tenyésztünk. Persze ezek nagyban függenek a környezet adottságaitól, a talaj minőségétől és az éghajlattól is – viszont a leghatékonyabb termelés és/vagy tenyésztés illetve forgalom eléréséhez ma már nélkülözhetetlenek a korszerű mezőgazdasági munkagépek.

Azonban hiába rendelkezünk csúcskategóriás munkagéppel, ha a rá való „fogyóeszközt” – a gumiabroncsot – nem megfelelően választjuk ki. Szintén egy fontos szempont, hogy ne csak jó minőségű abroncsot vásároljunk, hanem ár-érték arányban is megfeleljen céljainknak, elvárásainknak. Vásárlás előtt vizsgáljuk meg alaposan, milyen talajon szeretnénk futtatni az abroncsokat. Egy-egy gumi élettartamát illetően ugyanis koránt sem mindegy, hogy milyen gyakran fordulunk meg aszfaltos, betonos területen olyan abroncsokkal, amelyek jobban szeretik a puhább, lazább talajt – és fordítva.

Az internet korában már könnyedén tájékozódhatunk arról, hogy melyik az a gumiabroncs, amely illeszkedik az igényeinkhez – és persze a munkagép paramétereihez is. A gumiabroncs egy meglehetősen bonyolult szerkezet – a modernebb változatok megközelítőleg húsz alkatrészből állnak. Számos fajtája közül válogathatunk, de jó, ha a legalapvetőbb dolgokkal tisztában vagyunk: vegyük figyelembe az abroncs típusát (esetünkben a legérdekesebbek a teher-, mezőgazdasági-, földmunkagép-, illetve az ipari abroncsok), a gumi szilárdsághordozó szövetváz szerkezetét (diagonál-, övesdiagonál- vagy radiálabroncs), és az abroncs futófelületének mintázatát (telítettség, csatornaszázalék). A lazább talajon való felhasználásra az a legjobb, ha telítetlen mintázatú abroncsot (~20%) vásárolunk munkagépünkre.

Érdemes nyitott szemmel járni a témát illetően, hiszen gyakran akadhatunk olyan akciós gumi árakra, melyek igen kedvezőek lehetnek számunkra – így könnyebben és olcsóbban hozzájuthatunk olyan abroncsokhoz, melyek ár-érték arányban a legjobbak közé tartoznak. Így nem egyszer sokkal kevesebbet kell költenünk egy-egy ilyen befektetés alkalmával, mintha csak egy személygépkocsira vásárolnánk abroncsot!

Szólj hozzá