PPO.hu portál

Autó, biztosítás, mobiltelefon, utazás, pénzügy, autópálya matrica, online hírek

A dombornyomott bankkártya előnyei

A pénzügyi fogalmak területén talán Ön is találkozott már olyanokkal, melyek némi tisztázást kívántak. A dombornyomott bankkártyák hallatán sokszor egyértelműen az a plasztik kártya jut eszünkbe, melyre fizetésünket kapjuk. A dolog azonban ennél némileg bonyolultabb. A bankkártyák területén ugyanis kétféle típussal találkozhatunk. Egyik természetesen a szinte mindenki számára természetesnek tűnő betéti típusú kártya, míg a másik a hitelkártya. Ez utóbbi szinte kizárólag csak dombornyomott kivitelben létezik, és használata megkövetelhető lehet bizonyos szolgáltatások igénybe vételekor – éppen a mögötte levő banki fedezet miatt. Lényeges tehát tudnunk, hogy a dombornyomott bankkártya előnyei megérik-e a várható nagyobb költségeket.

Jó ha tudjuk, hogy a lényegi különbség abban áll, hogy betéti típusú kártyánk alkalmával gyakorlatilag csak addig nyújtózkodhatunk, amíg a rajta levő összeg engedi. Más a helyzet azonban a dombornyomott hitelkártya típusokkal. Mivel itt a hitelkártya szerződésben meghatározott összeg keretéig vásárolhatunk, gyakorlatilag a bank pénzét költjük.

Melyek is azok a szolgáltatások, ahol dombornyomott kártya megléte lehet kötelező?  Egyes szolgáltatások igénybevételéhez megkövetelik a dombornyomott kártya meglétét, mintegy banki fedezetként a jövőben felmerülő kiadásokra. Ilyet tapasztalhatunk például autóbérlés, vagy éppen a szállodai kaució letételekor. Vásárlásaink alkalmával is mutatkoznak különbségek, ugyanis egyes szolgáltatók egyáltalán nem, míg mások kizárólag a dombornyomott kártyákat fogadják el.

Természetesen egyéni vásárlási szokásainak függvényeként érdemes kiválasztani, hogy az ugyan költségesebb dombornyomott bankkártya előnyei mellett teszi-e le voksát, vagy inkább marad a hagyományos, ám talán kevesebb lehetőséget kínáló típusnál. Ha gyakran utazik, költ szállodára, autóbérlésre, vagy az online vásárlás lehetőségével is szívesen él, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodnia azon, hogy hasznosabb, ha a dombornyomott bankkártya előnyei mellett dönt!

1 Hozzászólás

  1. Bár tudom (és érzem), h. elmúltam már 70 éves. Adóstársként NEM KÍVÁNOM bevonni egyik felnöótt leányomat se (mindketten 1-1 pici unokámat nevelik, de a mai munkaerő-helyzetben!),
    egyszerűen FELELŐTLENSÉG lenne őket ilyennel terhelnem. Azért vannak a biztosítók, h. ŐK állják a fedezetet. Ilyenről hallottam pl. 1 másik banknál, akik történetesen a Grupapánál – persze nem ingyen! – lehet ennek kiváltására külön biztosítást kötni. Én speciel szívesen vállalnám ennek e többlet-terhét is. Ha ilyen terméket tudnak ajánlani, kérném mielőbbi szíves visszahívásukat (NEMLEGES ESETBEN IS!) a 06/70/ 261-7151-es tel. számomon is. T.: G.T.Egyébként NE TEGEZZENEK, akkor se, ha ma TÉNYLEG csütörtök van!

Szólj hozzá